Zuur-base evenwicht van het lichaam

De mens is te zuur

De mens is te zuur. Hiermee wordt niet bedoeld dat mensen tegenwoordig te chagrijnig zijn of zelfs niet dat ze te veel producten eten die zuur smaken. Wat bedoeld wordt is dat mensen tegenwoordig te veel zuurvormende voedingsmiddelen eten, waardoor hun zuur-base evenwicht uit balans raakt. Een verstoring van deze balans kan verschillende lichamelijke klachten tot gevolg hebben.

Zuur-base evenwicht
Het zuur-base evenwicht, ook wel de zuurgraad of zuur-base balans genoemd, is de verhouding tussen zure en basische stoffen in je lichaam, en dan met name in je bloed. Basisch, ook wel alkalisch genoemd, is daarbij het tegengestelde van zuur. Het zuur-base evenwicht wordt gemeten in pH-waarden. Het menselijk lichaam heeft normaal gesproken een klein basenoverschot en probeert deze ook te behouden.

Hoe ontstaat onbalans?
De voedingsmiddelen die mensen eten laten na de spijsvertering en stofwisseling een basische of zure rest over. Wanneer mensen te veel producten eten die een zure rest achterlaten, wat vandaag de dag dus te veel gebeurd, dan wordt het zuur-base evenwicht verstoord. Het lichaam probeert de balans te herstellen door de zure resten af te voeren. In eerste instantie gebeurt dit via de nieren, en soms de longen en de huid. Wanneer het zuuroverschot te groot wordt, dan kan het lichaam de overtollige zuren niet meer afvoeren via bovengenoemde organen.

Gevolg hiervan is dat het lichaam de resten via het bloed afstoot richting weefsels, zoals gewrichten, spieren, onderhuids bindweefsel en pezen.

Verzuring van het lichaam

Lichamelijke klachten
Ernstige verstoring van het zuur-base evenwicht kan serieuze lichamelijke klachten tot gevolg hebben. Tegenwoordig is dit een groot probleem. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een groot deel van de chronische welvaartsziekten onder andere weefselverzuring aan de grondslag heeft liggen. Afstoting van zuren richting de weefsels kan een groot aantal klachten veroorzaken. Verzuring van de gewrichten heeft bijvoorbeeld vaak reumatische klachten tot gevolg. Verder worden vele huidaandoeningen (mede-)veroorzaakt door verzuring van onderhuids bindweefsel. Verzuring van de spieren en pezen leidt vaak tot oververmoeidheid. Daar bovenop komt nog een tal van andere klachten, zoals overgewicht en hoofdpijn, die direct of indirect het gevolg zijn van een verstoord zuur-base evenwicht.

Zuur werkende voedingsmiddelen
Om verstoring van het zuur-base evenwicht te voorkomen of genezen is het belangrijk om in je voedingspatroon een goede balans tussen zure en basisch werkende voedingsmiddelen te hebben. De laatste jaren is daarom veel onderzoek gedaan naar welke voedingsmiddelen nou eigenlijk een zure en welke een basische rest achterlaten in het lichaam. Voedingsmiddelen die een zure rest achterlaten bevatten vaak hoge aantallen zwavel, chloor en fosfor. Over het algemeen gaat het daarbij om vlees, en dan niet alleen van rund, schaap of varken, maar ook gevogelte, wild en vis. Ook ei en sojaproducten zijn sterk zuurvormend. Granen, kaas en peulvruchten, zoals pinda’s, laten ook een zure rest achter in het lichaam, maar in mindere mate dan bovengenoemde producten.

Uit deze lijst blijkt wel dat producten die een zurenoverschot opleveren niet per definitie ongezond zijn. Als mens heb je deze voedingsmiddelen wel nodig om gezond te kunnen blijven. Het is echter belangrijk dat je er niet te  veel van eet, zodat je zuur-base evenwicht niet te veel verstoord wordt. Verder moet benadrukt worden dat de smaak van voedingsmiddelen niet gerelateerd is aan een zure of basische werking.

Zuur smakende voedingsmiddelen, zoals sinaasappels en citroenen, leveren na vertering en stofwisseling juist een basenoverschot op.

Regelmatig eten van junk-food veroorzaakt verzuring van het lichaam

Basische werkende voedingsmiddelen.
Basisch werkende voedingsmiddelen bevatten vaak relatief veel van de volgende mineralen: magnesium, kalium, natrium en calcium. In de praktijk zijn dit over het algemeen aardappelen, groente en fruit, en in mindere mate vloeibare melkproducten. Hierbij moet opgemerkt worden dat als (verse) groenten en fruit in grote hoeveelheden geconsumeerd worden en ook nog eens niet goed gekauwd worden, dat hun uitwerking op het zuur-base evenwicht verandert. De darmen gaan in deze gevallen namelijk over tot gisting, wat extra veel zuren oplevert. Daarom is het aanbevolen om groene smoothies dagelijks te consumeren.

Nog veel onderzoek nodig
En circuleren vandaag de dag veel tabellen met per product een getal met betrekking tot het zuur-base evenwicht. Deze tabellen spreken elkaar vaak tegen. Dit komt doordat van veel producten nog onbekend is hoeveel mineralen ze bevatten en dus wat hun effect op het zuur-base evenwicht is. Daarbij is het onduidelijk hoeveel ‘te veel’ is als het gaat om de consumptie van bijvoorbeeld groente en fruit. Verder kan je moeilijk in exacte getallen spreken, aangezien de mineraalwaarden van producten veelal afhankelijk is van de teeltwijze en het land van herkomst.

Bestrijding van verzuring van het lichaam
Verstoring van het zuur-base evenwicht kan op verschillende manieren bestreden worden. Als eerste is het belangrijk om niet te veel zuurvormende voedingsmiddelen te eten en drinken. Daarbij moet je juist voldoende basisch eten nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende fruit en groente, waar je altijd goed op moet kauwen, en eet vaak aardappels als basis voor de warme maaltijd. Ook is het verstandig om voldoende basische dranken te nuttigen, zoals ontzurnigskruidentheeën die de spijsvertering bevorderen en vruchtensappen.

Vermijd koffie, thee en alcohol, aangezien deze de uitstoot van zuren afremmen en zo indirect het zuur-base evenwicht verstoren. Vermijd eveneens producten die snel gaan gisten in de darmen, zoals honing, suiker en graanstropen. Verder is het verstandig om veel te bewegen in de frisse buitenlucht, om zo zuren via de longen kwijt te raken.

Als laatste kan je de ontzuring via de huid te bevorderen door je huid (lichaam) te laten masseren, naar sauna’s te gaan, te zwemmen, et cetera. En gek als het klinkt is het ook belangrijk om positief in het leven te staan. Zure gedachten verzuren het lichaam immers ook en positieve gedachten hebben dus juist een gunstige uitwerking op het zuur-base evenwicht.

AlkaVitae producten voor ontzuren van het lichaam