Hudborstelen - Hoe doe ik dat?

Droog en nat borstelen van de huid voor ontzuren van het lichaam

Voor goede effect van droog en nat borstelen is uitscheidingsrichting cruciaal 

Direct naar :

Ons lichaam probeert de centrale organen zuiver en de functies intact te houden. Zuren en schadelijke stoffen, die niet over de nieren, de darmen en de longen kunnen afgevoerd worden, probeert het  organisme stelselmatig via de huid uit te scheiden. Daarvoor stuurt het lichaam zuren en schadelijke stoffen in de richting van die huidregio’s die rijk zijn aan klieren, zodat via die weg de zuren en schadelijke stoffen uitgescheiden kunnen worden.Borstelen van het lichaam in de uitscheidingsrichting

Deze uitscheidingsplaatsen bevinden zich onder beide oksels en ook in de rechteren linker lies. Hier bevinden zich ca. 200 zweetklieren per cm2 en ook talrijke talgklieren. Intensieve uitscheidingen kunnen we proeven en ruiken bijvoorbeeld via de transpiratie.

Andere uitscheidingsplaatsen zijn de binnenkanten van de ellebogen en de knieholtes, hier bevinden zich vele zweetklieren. Overmatige uitscheidingen via deze plaatsen kunnen erg pijnlijk aanvoelen.

De uiteinden van ons lichaam, zoals handen en voeten zijn in het bijzonder heel effectieve uitscheidingsplaatsen. De uitscheidingsmechanismen van de huid worden zichtbaar onder de vorm van zweet, schilfers of hoornvlies onder de vinger- en teennagel s.

Al deze uitscheidingsplaatsen moeten zorgvuldig geborsteld en zuiver worden gehouden. Wij ondersteunen ons lichaam door in de uitscheidingsrichting tot de volgende uitscheidingsplaats te borstelen, dat wil zeggen:

 • in de richting van de vinger- en teennagels
 • in de richting van de oksels
 • in de richting van de liezen.

 

De schadelijke stoffen worden tijdens het borstelen niet alleen naar de evacuatiezones verplaatst maar tegelijkertijd wordt hier een extra uitscheidingsmogelijkheid geboden. Daarom is het aan te bevelen het borstelen vooral te doen tijdens het nemen van voet- en ligbaden.

Gebruik daarbij het befaamde P. Jentschura basisch badzout MeineBase.

Borstelen van de handen, voeten en nagels

Kies eerst de juiste borstel

Voor de hand- en nagelverzorging is de nagelborstel bijzonder geschikt. Deze borstel heeft aan beide zijden zwarte haren van het wilde zwijn. Aan de bovenkant zijn de haren straalsgewijze gesneden, de borstel ligt goed in de hand.

De borstelmassage van handen, voeten en van het lichaam kan het best met de lichaamsborstel worden uitgevoerd of bij een gevoelige huid met de cosmetischeborstel, die een beetje zachter is.

Het borstelen van voeten, vingers en nagelsHoe borstel ik voeten en handen met P Jentschura borstel

De voeten gelden in de naturopathie als onze hulpnieren. Niet alleen via de voeten maar ook via de handen kunnen zuren en schadelijke stoffen worden uitgescheiden.

Mijn BorstelKuur gebruikt de uitscheidingsfuncties en beveelt het intensieve borstelen aan van handen, voeten en nagels in een basisch bad.

Daarvoor neemt u 3 tot 5 liter koud water in het handwasbekken of bidet en voegt daaraan een opgehoopte theelepel 1 MeineBase.

In dit koude loogwater worden de handen en de voeten enkele minuten uitvoerig geborsteld.

Het borstelen in de ochtend is uitermate geschikt in koud en basisch water om zo de handen en de voeten op te wekken. Het borstelen in de avond of tussendoor is erg ontspannend in warm, basisch water met een duur van 30 tot 90 minuten.

Het basisch borstelen van de handen

Vingers borstelen met P Jentschura NagelborstelZorgvuldig wordt elke vingernagel gereinigd en geborsteld, vervolgens de vingers, de binnenkant van de handen en daarna de boven- en zijkanten van de handen en tot slot worden de onderarmen geborsteld.

Met de kant van de borstel, waar de harenstraalsgewijze gesneden en ingezet zijn, worden elke morgen de vinger- en teennagels intensief zuiver geborsteld. De vingers en de tenen zijn kleine uitscheidingsorganen die vragen om elke dag gereinigd te worden van de uitscheidingen van de nacht. Dat lukt uitstekend met de korte haren van de hand- en nagelborstel die goed onder de nagels ingaan.

Het basisch borstelen van de voetenVoeten borstelen met P Jentschura lichaamsborstel

Zorgvuldig wordt elke voetnagel gereinigd en geborsteld, vervolgens de tenen, de voetzool, de boven- en zijkanten van de voeten, de hielen en tot slot de enkels .

Voor de stimulering van de doorbloeding is het goed om soms cirkelvormige bewegingen te maken afgewisseld met op en neergaande bewegingen. Let er op dat de hoofdrichting van het borstelen steeds in de uitscheidingsrichting gebeurt van de vinger- en teennagels.

Borstelingen voor het gezicht en het decolleté

Het borstelen van het gezicht dient best te gebeuren tijdens het ligbad op een vochtige huid. Voor het borstelen van hel gezicht is de zachte gezichtsborstel aan te bevelen en voor de robuustere huid de cosmetische borstel.

Door het zacht borstelen wordt de doorbloeding gestimuleerd en daardoor wordt ook de uitscheiding van slakken versterkt en de regeneratie bevordert. Het borstelen van het gezicht tijdens een ligbad verdient de voorkeur op het droog borstelen. Eén tot twee keer per week is voldoende.

Het basisch nat borstelen voor het gezicht en het decolletéHoe borstel in mijn gezicht met P Jentschura borstel

Het is aan te bevelen deze volgorde drie tot vijf keer uit te voeren.

 1. Eerst wordt er vanaf de aanzet van de nek, rechts en links in de richting van de respectieve oksel geborsteld.
 2. Daarna daalt u af langs de nek links en rechts in de richting van de oksels.
 3. Nu wordt beginnend aan de slapen en verder naar beneden in de richting van de oren, langs de hals tol aan de oksels geborsteld.
 4. Daarna wordt vanaf liet midden van het voorhoofd naar rechts en vervolgens naar links tot in de richting van de respectievelijke oksel geborsteld.
 5. Dan gaat het enige keren van het midden van het voorhoofd naar de neus, vervolgens van het midden van het voorhoofd over de rechterkant van de neus en wang, en afsluitend van het midden van het voorhoofd over de linkerkant van de neus en langs de linkerwang naar beneden.
 6. Vervolgens massage van de kin.
 7. Tot slot met zachte streken, beginnend onder de kin, de hals links en rechts naar beneden toe respectievelijk in de richting van de linker- en rechteroksel.

 

Zachte babyborstelingen met gezichtsborstel

De gezichtsborstel heeft zich ook bewezen als “babyborstel”.

Zachte babyborstelingen strijken over de zachte babyhuid van het hoofdje en het lichaam.

Heerlijke lichaamsverzorging met groot effect – Nat- en droogborstelen

Via de huid kunnen grote hoeveelheden zuren en schadelijke stoffen uitgescheiden worden. Dat is bijvoorbeeld goed te zien aan de transpiratie in de diverse lichaamsregio’s. Verzorg en ontvet uw lichaam succesvol met intensieve “nat- en droog borstelingen”.

Meine Base Jentschura - ontzuringsproducten bestellen

Uitscheidingen zijn nuttige maatregelen om het lichaam te ontlasten. Ze zouden niet tegengehouden mogen worden, integendeel ze zouden door het borstelen in uitscheidingsrichting ondersteund moeten worden!

Tijdens een basisch ligbad in MeineBase borstelt men het hele lichaam of ook doelgericht enkele lichaamsdelen. Geborsteld wordt steeds in uitscheidingsrichting.

Kies de juiste borstel uit:

 • Hand- en nagelborstel voor de handen en vingernagels
 • Zachte gezichtsborstel voor het gezicht, de hals en decolleté, voor de robuustere huid de cosmeticaborstel
 • Lichaamsborstel of de professionele massageborstel voor armen, benen en het lichaam
 • Bad borstel met de lange steel voor rug, buik, armen en benen

Natborstelen

Het is aan te bevelen om iedere van de volgende stappen drie tot vijf keer op rij uit te voeren.Hoe borstel in mijn benen met badborstel P Jentschura

 1. De massage wordt altijd begonnen met strijkende of cirkelvormige krachtige bewegingen aan de buitenzijde van de rechtervoet. De voeten worden in alle richtingen en op alle plaatsen geborsteld. De hoofdrichting is daarbij altijd in de richting van de tenen.
 2. Vanaf de voet gaat het verder via de buitenzijde van het onderbeen omhoog naar de knie. De onderbenen worden zowel naar boven als naar beneden geborsteld. Druk wordt enkel uitgeoefend vanaf de knie naar de enkels en zo verder naar de voet en de tenen, dus in uitscheidingsrichting.
 1. Aansluitend is de binnen zijde van het onderbeen aan de beurt, beginnend aan de voet.
 2. In de knieholtes wordt de uitscheiding met voorzichtige cirkelvormige bewegingen gestimuleerd.
 3. Vervolgens de rechterhand, de rechter onder- en bovenarm. Steeds de onderarm neerwaarts en de bovenarm op- waarts. De binnenkant van de elleboog wordt cirkelvormig geborsteld.
 4. Dan volgt de linkerkant van het lichaam: voet, onderbeen, bovenbeen, eerst de buitenkant, dan de binnenkant vervolgens de linkerhand en afsluiten met de onder- en bovenarm.
 5. De handen worden met heel veel zorg geborsteld, vinger per vinger, zone per zone. Let er op om steeds met een lichte druk in de richting van de uiteinden te borstelen.
 6. Ook de onderarmen worden op- en neerwaarts geborsteld. De massagedruk is in de richting van de handen en de vingers (de uiteinden).
 7. Bovenbenen en bovenarmen worden in de richting van de lies, respectievelijk oksel geborsteld. Hals, nek alsook de bovenste rugdelen worden in de richting van de oksels geborsteld.
 8. Om het bovenste en onderste deel van de rug te borstelen, is de badborstel met lange steel ideaal. Het rechtse deel van het bovenlichaam wordt cirkelvormig en rechtsom geborsteld met een uitstrijkende beweging telkens in de richting van de rechteroksel. Het linkse deel van het bovenlichaam wordt tegen uurwerkwijzerzin geborsteld telkens in de richting van de linkeroksel.
 9. Het onderste deel van de rug en het achterwerk worden van achter over de bekkenkam geborsteld, eerst de linkerzijde vervolgens de rechterzijde in de richting van de lies. Van boven naar onder wordt dan rib per rib van binnen naar buiten geborsteld en men doet verder van de ruggegraat af tot aan het stuitbeen. Daardoor wordt de functie van de tussen de wervels uittredende zenuwen gestimuleerd evenals de microcirculatie van de huid.
 10. De borst wordt vanaf het borstbeen langs de ribben in de richting van de oksel zacht geborsteld. De borsttepels worden niet geborsteld.
 11. De buik word in de richting van de liezen geborsteld. Om de darmperistaltiek te stimuleren wordt de buik cirkelvormig in uurwerkwijzerzin rond de buiknavel geborsteld.
 12. De maag en de lever kunnen ook zacht geborsteld worden. Voor de massage van de maag wordt onder de linkerborst aangezet en naar rechtsonder in de richting van de buiknavel geborsteld. Bij de lever wordt onder de rechterborst aangezet en naar links in de richting van de buiknavel geborsteld, steeds de sapstromen en uitscheidingsvloeistoffen volgend.

Na een basisch bad is de huid door de stimulering van de talgklieren natuurlijk gevet. Het is het best om het vochtige lichaam alleen maar met de handen af te wrijven en dan gedurende een half uur uit te rusten.

Breng uw huid in actie! Het droog borstelen in de ochtend

Begin de dag zonder ochtendmoeheid en voel de heerlijke beleving s’ morgens!

Open het venster en adem enkele keren diep de frisse lucht in. Daarna start u met het droog borstelen bijvoorbeeld met de badborstel of de energieborstel in uitscheid ingsrichting. Op deze manier bent u met het borstelen uw ochtendmoeheid snel kwijt.

Verdere voordelen van het droog borstelenDroog borstelen met energieborstel P Jentschura

 • Verbetering van het algemeen welgevoelen
 • Regeneratie van het organisme
 • Stimulering van de bloedsomloop en het zenuwstelsel
 • De huid wordt gladder en is bevrijd van afgestorven huidcellen
 • Betere opname van zuurstof en nutriënten
 • De bloedsomloop en het lymfestelsel worden geactiveerd
 • Schadelijke stoffen worden afgevoerd en het bindweefsel gereinigd
 • Efficiënt middel tegen koude of slecht doorbloede handen en voeten

Een bijzonder tintelend huidbelevenis

De energetische massage

Het belangrijkste atoom in ons lichaam is de zuurstof (ons organisme bestaat er voor meer dan 80 percent uit). Het eigenlijke levenselixer zijn de energetisch geladen zuurstofionen, die we uit het drinkwater of in een zeer geconcentreerde vorm uit waterstofperoxide opnemen.

Waterstofperoxide met als chemische formule H20 2 heeft een zeer specifieke geur (adstringerend), die u ook aan de kust, bij watervallen of bij regen en sneeuw kan waarnemen, het levert negatief geladen zuurstofionen.

Deze belangrijke negatief geladen zuurstoflonen komen niet alleen uit de lucht, we kunnen ze ook mechanisch via luchtstroming opwekken. Dat kunnen we met de energieborstel doen door zeer specifieke metaallegeringen te gebruiken en daarmee onze huid te borstelen.

In de P. Jentschura energieborstel gebruiken we daarvoor fijne haren uit brons, een legering van koper en tin. Door de moleculaire structu ur van deze fijne bronsharen worden deze belangrijke ionen direct op de huid opgewekt en staan daardoor onmiddellijk ter beschikking voor ons organisme en onze stofwisseling.

Dit zorgt voor een energetisch goed gevoel.

Naast deze chemische werking wordt met het gebruik van de energieborstel ook een aangenaam aanvoelende energetische werking opgewekt.

Dit komt doordat de sapstromen in ons lichaam worden gestimuleerd en door de microcirculatie in de huid, ook door de stimulering van de energetische stroming, die vooral door de fijne bronzen haren worden opgewekt.

De energieborstel zorgt via deze bronzen haren voor een bijzonder weldadig en aangenaam gevoel op de huid. Slechts met enkele borstelstreken per dag zorgt de uitzonderlijke borstelkwaliteit voor een lichamelijk en geestelijk goed gevoel, het werkt vitaliserend, ontspannend en stimuleert de doorbloeding. We bevelen ook hier aan om bij het gebruik van de energieborstel het borstelen uit te voeren in de uitscheidingsrichting.

Enkele verzorgingstips bij het droog borstelen

 • Na een borstelmassage ka n een droge huid met een zuiver plantaardige huidverzorgingsolie, bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie of tarwekiemolie ingesmeerd worden. U kan deze olie een aangename geur geven door ongeveer 10 druppels etherische citroenschilolie toe te voegen aan 100 ml olie.
 • Spataders en couperose worden niet geborsteld. Ontstoken huid ook niet.
 • Overdreven gebruik moet worden vermeden. U zult het niet koud en ook niet heel warm hebben.
 • Een droge borstelmassage wordt best ’s morgens gedaan.
 • ’s Avonds stimuleert dit teveel de bloedsomloop en kan tot gevolg hebben dat u slechter inslaapt.
 • Niet te krachtig borstelen. Bedoeling is een verbeterde huiddoorbloeding. Er mogen geen strepen op de huid ontstaan.

Droog borstelen met energieborstel van p Jentschura

Het dagelijkse droog borstelen moet bij een gevoelige en dunne huid heel zacht gebeuren. Afhankelijk van het aanvoelen van de huid kunt u ook elke tweede dag uw lichaam droog borstelen.

Het borstelen van de haren en het hoofd

Een honderdtal borstelstreken per dag is de beste verzorging voor het “orgaan” haarbodem en voor de haren. De hoofdhuid heeft een grote aantal klieren met ca. 200 zweetklieren per cm2 en ca. 100.000 talgklieren. De borstelstreken stimuleren de doorbloeding en daarmee ook de reiniging en regeneratie van de haarbodem en haargroei. De borstelstreken verdelen de talg van de hoofdhuid in de haren, en is een eenvoudige en natuurlijke haarverzorging.

Borstelmassage van de haarbodem

Het is aan te bevelen om iedere van de volgende stappen drie tot vijf keer op rij uit te voeren.

 1. Eerst borstelt men vanaf het voorhoofd naar de nek in de richting van het lichaam.
 2. Vervolgens borstelt men de hoofdhuid met steeds langer wordende streken van boven naar beneden tot aan het voorhoofd.
 3. Daarna kan rondom van de zijkant naar de schedel toe omhoog geborsteld worden.
 4. Afsluitend wordt er opnieuw vanaf het voorhoofd in de richting van de nek geborsteld.

Het is het best de haren en de haarbodem een tijdje na het opstaan of in de loop van de voormiddag te borstelen. De borstelmassage wordt ca. drie tot vijf minuten uitgevoerd. De sterke haren van het wilde zwijn in de haarborstel hebben een zeer fijne onregelmatige structuur. Dank zij de soepele haren en de onregelmatige inzet glijdt de borstel goed door het haar en reinigt het haar op een zachte manier.