Ontslakken van het lichaam

Ontslakken van het lichaam doet u zo!

Het gebeurt steeds vaker. Mensen die ervoor kiezen om een weekend te ‘ontslakken’ in een kuuroord. Natuurlijk is de vraag welk effect ontslakken precies heeft op het lichaam, en of dat wel nuttig is.

Ontslakken komt eigenlijk neer op een paar dagen ‘vasten’. Ontslakken van het lichaam is mogelijk door niet te roken, niet te drinken en weinig tot niets te eten. Om toch nog voldoende voedsel en energie binnen te krijgen, is het mogelijk zich te houden aan een strikte sap-kuur. Het is aangeraden op deze dagen niet te werken, maar thuis de tijd en ruimte te nemen het lichaam ontspanning te geven. Er bestaan zelfs speciale detox-kuuroorden, waar alle sapjes vers door een specialist gemaakt worden. Tijdens verblijf in dat kuuroord kunt u lekker ontspannen op het strand of bij de zwembad of in de sauna.

 

Hoe werkt ontslakken van het lichaam

Het is mogelijk op verschillende manieren te ‘ontslakken’, wat ook wel ‘detoxen’ genoemd wordt. Er bestaan verschillende detoxdiëten, maar er bestaat ook kuren waarbij u alleen maar kruidenthee of sap drinkt. Na de kuur voelt het lichaam schoon en leeg. Tijdens het detoxen vallen de meeste mensen een aantal kilo’s af. De vraag blijft of het ontslakken wel nodig is, en of dat ook echt zin heeft.

Zinnig?
Het is maar zeer de vraag of het lichaam wel een dergelijke detox nodig heeft. In principe zijn veel mensen van mening dat het ontgiften eens op zijn tijd wel noodzakelijk is, om het lichaam even te laten ontspannen van alle schadelijke stoffen die het moet verwerken. Niet alles wat we eten en drinken is immers goed voor het lichaam.

Maar toch is ontslakken niet altijd even nodig. Onze nieren zijn er immers voor gemaakt om ongewenste stoffen te verwerken en uit te scheiden. In principe zou het lichaam er genoeg aan moeten hebben als we genoeg water drinken. Het lichaam heeft dankzij bijvoorbeeld de aanmaak van witte bloedcellen ook genoeg eigen capaciteit om ervoor te zorgen dat het lichaam niet ziek wordt. Het lichaam is dus eigenlijk een ‘natuurlijke detox’, zonder dat u sapjes hoeft te drinken.

Detoxen
Het ontslakken van het lichaam kan geen kwaad. Daarom is het geen probleem eens uit te vinden of een ontslakkingskuur iets voor u is. Het is niet nodig meteen naar een kuuroord af te reizen; ontslakken kan namelijk ook gemakkelijk thuis. Wel raden we detoxing af aan zwangere vrouwen. Omdat de vrouw zwanger is, heeft zij meer energie nodig. Zij moet de energie immers delen met de baby. Daarom is het niet aangeraden tijdens de zwangerschapsperiode te ontgiften. De energie is immers nodig om de baby te voeden.

Een dergelijke kuur duurt doorgaans drie tot tien dagen. Gedurende de periode eet of drinkt u weinig, maar alleen fruit- en groentesappen. Dankzij de vitamines en mineralen die in deze sappen zitten, krijgt de ontslakker toch de voedingsstoffen binnen die noodzakelijk zijn.

Tijdens het ontslakken van het lichaam is het aangeraden om extra water te drinken, en meer rust te nemen. Door op tijd naar bed te gaan en meer te slapen, kan het lichaam voldoende energie behouden. Anders kan het wel eens voorkomen dat u zich na verloop van tijd futloos gaat voelen.

We zeiden het al eerder: tijdens het ontslakken is een goede stofwisseling noodzakelijk. De stofwisseling kan gestimuleerd worden door meer te wandelen en te fietsen. Vergeet niet dat een dergelijke kuur vaak erg zwaar is. Er is dus enige discipline nodig om deze kuur vol te houden.

Veel mensen die een ontgiftingskuur proberen, krijgen last van bijwerkingen. Het is normaal als u tijdelijk last van hoofdpijn en misselijkheid heeft. Bovendien kunnen de spieren wat pijnlijker worden, of krijgt u last van puistjes of pukkeltjes.

Na het ontslakken
Na het ontslakken van het lichaam is het belangrijk het lichaam weer aan de normale situatie te laten wennen. Dit kan door de stoelgang weer langzaam op gang te laten komen. Het is niet verstandig meteen weer volledig te gaan eten, omdat de maag nog erg prikkelbaar is. Om de stoelgang op de juiste manier op te bouwen, is het noodzakelijk stapsgewijs weer een normaal, gezond voedingspatroon te gaan volgen.

Gezonde maaltijdsalade met Wurzelkraft - P Jentschura